Wat betekent klimaatverandering voor mij?


Hoe houden we de voeten droog en het hoofd koel?

Onderlopende straten, watertekort en gezondheidsklachten door hitte – het zal in de toekomst vaker gebeuren. Gelukkig kunnen we maatregelen nemen. Maar welke maatregelen nemen we? En waar? En waarom eigenlijk? Of accepteren we bepaalde risico’s? Dit soort vragen willen de gemeenten Zevenaar, Duiven en Westervoort en Waterschap Rijn & IJssel graag met jou bespreken.

Wij zijn benieuwd wat klimaatverandering voor jou betekent. Maar wat betekent klimaatverandering voor de wethouder van jouw gemeente? Bekijk wat wethouders Carla Koers, Hans Sluiter en Gemma Tiedink hierover zeggen.

Woon jij in een risicogebied?

In 2019 is door een ingenieursbureau in kaart gebracht welke gebieden een vergroot risico lopen op overstromingen, droogte en extreme hitte in 2050 als we niets doen. Het waterschap heeft de resultaten van deze onderzoeken overzichtelijk gepresenteerd in de klimaatatlas. Zo kun je snel zien of je in een risicogebied woont.

Een aantal probleemgebieden is al uitgelicht. Bekijk ze hieronder.

Hittestress op bedrijventerrein Duiven

Op een zomerdag worden het centrum van Duiven en bedrijventerrein 't Holland warm (rood). Emmerikpark is beduidend koeler (blauw).

Westervoort gevoelig voor droogte

Westervoort is (als we niets doen) in 2050 zeer gevoelig voor droogte. Groen is matig droogtegevoelig, rood is zeer droogtegevoelig.

Hittestress in centrum van Zevenaar

Op een zomerdag wordt het centrum van Zevenaar warm (rood). Het Freulebos is beduidend koeler (blauw).

Wateroverlast in tunnel Westervoort

Na een stevige bui van een uur staat de tunnel in de Rivierweg in Westervoort onder water.

Praat mee!

De gemeenten en het waterschap nemen jouw mening erg serieus. Wateroverlast, droogte en hitte hebben immers direct invloed op je eigen leefomgeving. Daarom is het erg belangrijk dat je aangeeft welke risico’s je wel en niet acceptabel vindt. Ook horen we graag aan welke maatregelen je de voorkeur geeft. Zo kun je invloed uitoefenen op het beleid van de gemeente. Woon je in de gemeente Zevenaar, Westervoort of Duiven en heb je een paar minuten tijd?

Help mee!

In je eigen buurt of straat heb je ongetwijfeld wel eens te maken met gevolgen van wateroverlast, hitte of droogte. Om snel te kunnen bepalen waar problemen zijn, kun je op een kaart aangeven waar je in jouw buurt problemen ervaart. Aan de probleemplek kun je een korte beschrijving toevoegen.

Ga naar de interactieve kaart en geef aan waar jij in je omgeving problemen ziet.

Wat gebeurt er al?

Zevenaar

De Daltonschool in Tolkamer heeft een prachtig groen schoolplein gekregen.

Duiven

De centrale doorgangsweg van Duiven gaat op de schop.

Veilige dijken

We versterken deze dijk zodat deze dan weer in topconditie is!

Groessen

In Groessen wordt de riolering in de Tempelstraat vernieuwd.

Doe mee!

Maak van je tuin een verkoelende spons door stenen in te ruilen voor planten. Geen idee waar je moet beginnen? Kijk dan eens  op de website klimaatklaar.nl of op de website van Arnhem klimaatbestendig. voor een handig overzicht van maatregelen. Kijk ook welke tips de bekende televisietuinman Lodewijk Hoekstra voor jou heeft.

Ontstenen

Biodiversiteit

Klimaat, wat & hoe?

Gezonde bodem

Zelf planten ver meerderen

Groen schoolplein

wizard012_1920x1280

Is het schoolplein in jouw buurt al natuurlijk en groen ingericht? Mogelijk kan de school zelfs subsidie krijgen.

Praat online mee

Op verschillende online-kanalen zetten we de klimaatdialogen met de inwoners van de Liemers voort. Volg je eigen gemeente op social media en op de website en blijf betrokken bij de belangrijke keuzes die de gemeente moet maken!

download (3)
download (3)
download (4)
download (4)
download (5)