Klimaatverandering, hoe gaan we daarmee om?

Gepubliceerd op 1 juli 2020

Het klimaat verandert. Dat zien we overal om ons heen. Dicht bij huis merken we dat aan het toenemen van het aantal heftige hoosbuien. Met als gevolg vaker ‘water op straat’, zoals vorige maand nog in Groenlo. Maar ook kampen we steeds vaker met langere periodes van hitte en droogte. De grote vraag is: Hoe kunnen we ons beter aanpassen aan dat veranderende klimaat? In vaktermen noem je dat: klimaatadaptatie. Eén ding is zeker; we zullen allemaal ons steentje moeten bijdragen.

Wat mag je van de overheid verwachten?

In de hele wereld, maar ook in Nederland staan we voor een grote opgave. Zowel op landelijk, regionaal als gemeentelijk niveau. Bart Porskamp, wethouder Duurzaamheid, milieu en klimaatadaptatie: “We moeten op weg naar een klimaatbestendige, gezonde, openbare ruimte. Het roer moet om. Op alle gebieden moet klimaat een aandachtspunt zijn. Zoals bij groen, water, verkeer, civiel, natuur, wonen, energie en duurzaamheid.” In Oost Gelre is dat al langere tijd het geval. Ook zijn de nodige plannen en projecten in voorbereiding of gestart die een link hebben met klimaat. Zoals bijvoorbeeld de omgevingsvisie (provinciaal plan waarin de provinciale doelen en belangen staat gedefinieerd, inclusief funtietoekenning), het deltaplan ruimtelijke adaptatie, het biodiversiteitsplan en de energietransitie. “Allemaal projecten die in elkaar haken en elkaar beïnvloeden. En die ons moeten brengen naar een klimaatbestendige leefomgeving. Wat daarbij de beste manier is, is nog niet altijd duidelijk. Maar wél dat we het samen moeten doen.”

Hitte en regen-OostGelre-AnjaOnstenk

Klimaat altijd aandachtspunt bij nieuwe en onderhoudsprojecten

Marieke Frank, wethouder Ruimtelijke ontwikkeling: “Als gemeente hebben we natuurlijk een voorbeeldfunctie. Gaan we aan de slag met nieuwe projecten of bijvoorbeeld met groot onderhoud? Dan kijken we welke maatregelen we kunnen nemen om de nadelige gevolgen van klimaatontwikkeling te verminderen. Hoe kunnen we bijvoorbeeld wateroverlast bij hoosbuien zoveel mogelijk voorkomen? Maar ook: hoe hebben we minder last van hitte en droogte? En hoe richten we onze openbare ruimte zo in, dat mensen er prettig, maar ook gezond wonen? Allemaal zaken waar we goed naar kijken.”

Klimaatvriendelijk nieuwe inrichting parkeerplaats Meekenesch

Een mooi voorbeeld is de parkeerplaats bij zwembad Meekenesch in Lichtenvoorde. Die was vorig jaar toe aan groot onderhoud. Bij de vormgeving van de nieuwe inrichting was klimaatverandering een belangrijk aandachtspunt. Dat kun je zien in de maatregelen die we hebben genomen:

 1. Regen die valt gaat niet via putten naar de rioolwaterzuivering, maar wordt ter plekke opgevangen in een wadi. Het water zakt in de bodem en blijft daarmee daar waar het valt. Bomen, planten en struiken maken hier in droge periodes dankbaar gebruik van.
 2. Het extra voor campers ingerichte deel van het parkeerterrein is uitgevoerd met grasstenen. Dat zijn stenen waar het gras tussendoor groeit. Dit betekent minder verharding en meer groen. Het water kan hier direct in de grond zakken. En minder beton zorgt voor minder snelle opwarming.
 3. De bomen hebben meer ruimte gekregen rondom de stam en wortels. Daardoor hebben ze minder snel last van droogte. Bomer groeien beter en geven daardoor meer schaduw en koelte in de warme zomermaanden.
 4. We hebben inheemse kruidenmengsels ingezaaid om de biodiversiteit te verbeteren.

Bij de heftige regenbuien van een paar weken geleden heeft de nieuwe inrichting zich al bewezen. De regen zakte mooi in de bodem. En de wadi’s deden hun werk als extra opvangplaats voor water.

Wat kun je als inwoner zelf doen?

 • Regenwater dat op jouw perceel valt is van jou. Het is kostbaarder dan je denkt. Hou het vast in regenton of laat het in een verlaging in je tuin lopen. De riolering kan dat water wel missen!
 • Vervang zoveel mogelijk tegels door diverse groene en bloeiende planten. Je tuin warmt veel minder snel op en is ’s avonds sneller lekker koel! Kun jij lekker van alle geuren, kleuren en bijen genieten.
 • Waar je toch verharding wilt gebruiken is verharding met een brede voeg of een doorlatende steen of halfverharding een goede keus.
 • Een goede en gezonde bodem neemt veel meer water op. Bovendien groeien je planten er ook veel beter op. Zorg voor veel organisch materiaal voor een gezond bodemleven!
 • Plant een of meerdere (grotere) bomen. Die geven meer verkoeling dan een parasol.
 • Leg een gazon aan.
 • Plaats hagen als erfafscheiding in plaats van schuttingen.
 • Haal naast je huis een paar tegels weg en maak met klimplanten en bloeiers een mooi geveltuintje!
 • Leg een (regenwater)vijver aan.
 • Maak een groene gevel.
 • Een sedum- of groendak op een plat of lichtschuin dak werkt waterabsorberend en zorgt voor een koele ruimte eronder.

Duur en tijdrovend? Nee hoor. Doe het in stapjes en laat je adviseren bij je lokale hovenier of groencentrum. En … als jij gaat vergroenen dan werkt dat waarschijnlijk aanstekelijk bij je buren!