Lievelderstraat in Groenlo vergroend door geveltuintjes

Gepubliceerd op 1 september 2020

Klimaatverandering, we krijgen er allemaal mee te maken. Hoe ga je er mee om? Inwoners en ondernemers uit de gemeente vertellen wat zij doen om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. Zo laten we zien dat er veel mogelijk is. En hopelijk brengen we u op ideeën... Deze week een interview met Koen Klein Tuente, initiatiefnemer van de geveltuintjes in de Lievelderstraat in Groenlo.

Geveltuintje fam. Klein Tuente - Lievelderstraat Groenlo - klimaatverandering

Burgerinitiatief

Koen (43) is mede-eigenaar van bouwbedrijf De Driehoek en als geboren en getogen Grollenaar zeer actief in de stad. Zo is hij bezig met het nieuwe Museum 1627 dat in de Oude Calixtus moet komen en initiatiefnemer van het gebruik van de historische kerkers onder het stadhuis als toeristische trekpleister. Daarnaast is hij, als lid van vriendengroep De Snikkels, altijd prominent aanwezig bij het Grolse carnaval en de Slag om Grolle. Ook is Koen lid van de burgergroep Stad Groenlo en zit hij in het bestuur van buurtvereniging Klavertje Vier. Sinds 15 jaar woont hij met partner Remke Eijkmans en hun drie kinderen in de Lievelderstraat in hartje Groenlo. “In die tijd kwamen er meer nieuwe bewoners, allemaal gemotiveerd om de straat, die toch een beetje verpauperd was, nieuw leven in te blazen. Wijlen Bennie Thuinte, van warenhuis Post, kwam met het idee om iets met de aankleding te doen. Ik had in Deventer al eens gezien hoe kleine geveltuintjes een hele straat kunnen veranderen en met dat idee in het achterhoofd heb ik een plan ingediend bij de burgergroep. We hebben toen een ontwerp gemaakt voor de hele straat en dat, als burgerinitiatief, ingediend bij de gemeente.”

Een goed plan

De gemeente ging akkoord en de straatbewoners gingen zelf met Rouwmaat in overleg over de precieze invulling. “We hebben met de hele straat overlegd. Sommigen wilden wel graag een boom voor de deur, anderen juist weer niet. Er moesten ook bomen verdwijnen bij de herinrichting, maar het doel is altijd geweest om het veel groener te maken.” En dat is uitstekend gelukt. De huizen hebben allemaal een geveltuintje en er staan grote bloembakken. De gemeente zorgde voor de aanschaf van het groen. “En wij hebben het deels zelf aangelegd. Wij zorgen ook voor het onderhoud. Op één zaterdag hebben we alles geplant onder toeziend oog van een deskundige. Elke bewoner heeft een stem gehad in de keuze voor het groen. Het gaat om kleine stukjes, soms niet meer dan 30 centimeter diep en een meter breed, maar dat is genoeg. We hebben toen ook de straatverlichting aangepast en heel bewust gekozen voor hangverlichting in plaats van lantaarnpalen. Dat is allemaal in prima overleg met de gemeente geregeld.”

Vergroenen, ook goed met het oog op klimaatverandering

De vergroening van de Lievelderstraat was in eerste instantie vooral voor het oog, zo zegt Koen. “Het straatbeeld knapte er flink van op. Het is mooi om te zien dat het door andere straten in de stad, zoals de Lepelstraat, Rabeldersteeg en de Goudsmitstraat, overgenomen is. Zo wordt het centrum van Groenlo langzaam maar zeker steeds groener. Met de hete zomers van de laatste jaren hebben we nu profijt van de leilindes in de straat, deze zorgen echt voor verkoeling. We hebben ook bij de renovatie van onze achtertuin echt rekening gehouden met de klimaatverandering. Zo hebben we het riool zoveel mogelijk afgekoppeld. In de achtertuin hebben we infiltratiekratten aangebracht en daarmee een wadi gecreëerd. Er is hier veel hoogteverschil en nu hebben we geen wateroverlast bij felle buien. Door de recente droge zomers wordt de klimaatverandering in de Achterhoek heel concreet. Het gaat heel snel nu. Kijk maar eens naar de bomen. Nog één zo’n zomer en veel bomen zullen afsterven. Dat is ontzettend jammer. Het is echt belangrijk om het regenwater op te vangen voor droge tijden. Gelukkig wordt daar nu ook door de overheid op ingezet.”

Meer informatie over klimaat?

Neem contact op met Arjan Spaargaren van de afdeling Omgeving, telefoon: (0544) 39 34 67, e-mail: a.spaargaren@oostgelre.nl.