Tentoonstelling ‘Weet van water’ in hal gemeentehuis Lichtenvoorde

Gepubliceerd op 18 februari 2021

Het weer in Nederland wordt extremer. Met meer hevige regenbuien en lange periodes van hitte e n droogte. De sterk versteende inrichting van onze leefomgeving zorgt voor extra problemen, zoals hittestress (problemen die onstaan in stedelijk gebied als gevolg van warmte, kan in steden oplopen tot 8 graden meer dan buiten de stad) en wateroverlast. Maar daar kunnen we samen wat aan doen. Denk aan meer groen, meer ruimte voor biodiversiteit, minder verharding en het (beter) benutten van regenwater.

Overheden doen al veel aan het klimaatbestendig inrichten van de openbare ruimte. Daarmee helpen ze om schade aan de leefomgeving en bebouwing door het veranderde klimaat te verminderen. Maar ook u, als inwoner, kunt daarbij helpen.

Maquette2
Maquette ‘Hoe klimaatvriendelijk is jouw tuin?’ is onderdeel van de tentoonstelling ‘Weet van water’

Eigen tuin aanpassen aan klimaatverandering

Ongeveer 70% van het totaal verhard oppervlak in Nederland is van particulieren. Met name in de tuinen is nog veel winst te behalen. Veel maatregelen zijn eenvoudig toe te passen en hebben direct resultaat. Hoe kun je je tuin tuinklimaatbestendig inrichten?

  1. Plaats een regenton en koppel de regenpijp hierop af.
  2. Verbeter de bodem voor gezonde planten en betere drainage van de tuin.
  3. Leg een gazon aan.
  4. Plaats hagen als erfafscheiding in plaats van schuttingen.
  5. Maak een geveltuintje, door het eruit halen van een paar tegels en het planten van een klimplant.
  6. Gebruik waterdoorlatende bestrating zoals half-verharding. Of bestrating met waterdoorlatende voegen.
  7. Leg een (regenwater)vijver aan.
  8. Maak gebruik van of creëer hoogteverschillen.
  9. Plaats een groen dak.
  10. Maak een groene gevel.

Kom naar de tentoonstelling ‘Weet van water’

In de hal van het gemeentehuis hebben we een tentoonstelling ingericht met allerlei informatie over water en klimaatverandering. Daar staat ook een maquette, met 6 verschillende voorbeeldtuinen. Van klimaatonvriendelijk tot erg klimaatvriendelijk. Hoe klimaatbestendig is jouw tuin? Kom tijdens de openingstijden naar het gemeentehuis om de tentoonstelling te bezoeken.