Wethouder Bart Porskamp geeft het goede voorbeeld

Gepubliceerd op 4 november 2020

Afkoppelen (het apart inzamelen van regenwater zodat dit niet meer op het vuilwaterriool wordt geloosd), het is een hot item tegenwoordig. Maar wat is het precies en waarom zou je het doen? Wethouder Bart Porskamp legt het uit: “Afkoppeling is niets anders dan het voorkomen dat het regenwater rechtstreeks in het riool komt. Dit doe je door de regenpijp af te zagen en het water in je tuin te laten lopen. Het is echt heel eenvoudig; een zaag, een koppel- of sluitstuk en een dopje en je bent klaar. Het is natuurlijk het mooist om het water op te vangen, bijvoorbeeld in een regenton. Dat water kun je weer gebruik om je planten te besproeien.”

In zijn eigen achtertuin heeft wethouder Porskamp ook gekozen voor een regenton. “Die zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar. En ze zijn tegenwoordig ook heel mooi weg te werken. In onze voortuin vinden we een regenton niet zo passend. Daar hebben we ervoor gekozen om het regenwater te laten wegstromen in de tuin. Ook weer door de regenpijp af te zagen en een dopje op de oude afvoer te plaatsen.”

Bart Porskamp - still uit video

Bekijk hier de film met wethouder Bart Poskamp.

De tuin vergroenen

Afkoppelen en opvangen van regenwater is dus heel eenvoudig. Je kunt het water ook laten infiltreren in speciale wadi’s maar dat is weer een stuk lastiger. Wethouder Porskamp weet dat hij nog meer moet doen om zijn tuin ‘klimaatrobuust’ te maken. “Ja, ik wil de tuin nu ook verder aanpakken. Vanuit gemakzucht zijn veel tuinen betegeld. Dan merk je, tijdens stevige buien, wel dat het water niet goed wegloopt. En dat er veel druk op de riolering komt te staan. En groen is natuurlijk ook veel mooier. Wist je dat een groene tuin echt enkele graden koeler is dan een stenen tuin? Als iedereen wat tegels eruit haalt werken we ook nog eens toe naar een hoger grondwaterpeil. En dat hebben we hier in de Achterhoek echt hard nodig.”

Hittestress (problemen die onstaan in stedelijk gebied als gevolg van warmte, kan in steden oplopen tot 8 graden meer dan buiten de stad)

De verwachting is dat we steeds hetere zomers krijgen in ons land. “En dan krijg je te maken met hittestress. Het is dan in een stenen tuin helemaal niet prettig zitten. Ga maar eens in de zomer op asfalt staan óf onder een boom, het is echt een heel groot verschil. We moeten de trend van de betegelde tuin zien om te keren naar het vergroenen van de tuinen. Afkoppelen is daarin de eerste stap.”

Onderzoek naar waar afkoppelen mogelijk is in Oost Gelre

De gemeente Oost Gelre stelt in het kader van de klimaataanpassing eisen aan nieuwe woonhuizen. 40 mm hemelwater (regen en sneeuw) moet op eigen terrein opgevangen worden. Maar ook bestaande huizen kunnen meer water in eigen tuin opvangen. Afkoppelen is een goede optie. Dat kunnen inwoners vaak heel goed zelf doen. De meeste tuinen in onze gemeente zijn geschikt om af te koppelen, maar niet allemaal. Daar waar de grond leem- of kleiachtig is, kan het water niet goed wegzakken. Om te kijken waar infiltreren mogelijk is, hebben we de doorlaatbaarheid van de grond te onderzocht. Op basis van de resultaten hebben we een afkoppelkaart gemaakt.

Afkoppelkaart: kleur geeft aan of afkoppelen mogelijk is

Op de afkoppelkaart kunnen inwoners zien of hun tuin geschikt is om af te koppelen. De afkoppelkaart werkt met 3 kleuren. Die kleuren staan voor de infiltratiemogelijkheid:

  • Groen = Afkoppelen is goed mogelijk.
  • Geel = Er is nader onderzoek nodig.
  • Rood = De grond is niet of nauwelijks geschikt voor infiltratie (het in de bodem brengen van water).

De afkoppelkaart vind je op de gemeentewebsite: www.oostgelre.nl/afkoppelen.

Screenshot afkoppelkaart

Verschillende manieren om water in de grond te laten zakken (infiltreren)

Afkoppelen kan op verschillende manieren:

  • Je kunt het regenwater gewoon de tuin in laten lopen door je regenpijp door te zagen. Hiervoor moet je terrein dus wel geschikt zijn (groen op de afkoppelkaart).
  • Je kunt een regenton onder de regenpijp plaatsen.
  • Je kunt een aantal infiltratiekratten ingraven in de tuin. Daarmee maak je een holle ruimte onder de grond, waarin het (afgekoppelde) regenwater tijdens een regenbui wordt opgevangen. Een infiltratiekrat is omwikkeld met geotextiel. Dat houdt het zand tegen en voorkomt ingroei van wortels. Het water kan er wel doorheen zodat dit kan wegsijpelen in de grond.
  • Je kunt een ondergrondse wateropvangtank plaatsen, waarin je het regenwater opvangt. Dat water kun je gebruiken voor bijvoorbeeld het doorspoelen van de wc of de wasmachine.

Vergroenen dak of meer groen in je tuin

Een andere manier om regenwater op te vangen, is het aanbrengen van groen op het dak. De beplanting vangt het regenwater op, voert het deels vertraagd af en laat de rest verdampen naar de atmosfeer. Een deel van de verharde tuin weer vergroenen is ook zeer effectief (tegel eruit, plantje erin). En kies je toch voor verharding in je tuin? Neem dan in elk geval extra doorlaatbare verharding.

Meer informatie of vragen over afkoppelen?

We vragen inwoners om zoveel mogelijk mee te werken aan de afkoppeling. Want samen moeten we iets doen tegen de gevolgen van de klimaatverandering. En dat kan vaak op een heel eenvoudige manier. Wil je weten hoe het zit met de waterdoorlaatbaarheid van jouw tuin? Ga naar: www.oostgelre.nl/afkoppelen. En wil je meer tips over een klimaatvriendelijke tuin? Kijk op www.oostgelre.nl/klimaat.

Voor vragen over het afkoppelen kun je contact opnemen met Arjan Spaargaren. Dat kan telefonisch via (0544) 39 39 34 67. Of stuur een e-mail naar a.spaargaren@oostgelre.nl.