‘Willemshof’, een groene tuin vol leven

Gepubliceerd op 20 juli 2020

Klimaatverandering, we krijgen er allemaal mee te maken. Hoe ga je ermee om? Inwoners en ondernemers uit de gemeente vertellen wat zij doen om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. Zo laten we zien dat er veel mogelijk is. En hopelijk brengen we u op ideeën. Deze week een interview met Bart klein Goldewijk en Dayenne klein Goldewijk-Gierkink uit Lichtenvoorde die, samen met hun drie maanden oude dochtertje Liselot, elke dag genieten van hun veelzijdige tuin.

Klimaatbewust – veelzijdigheid

Bart (31) vertelt hoe ze de tuin aantroffen toen ze het huis kochten: “Het was eigenlijk één groot grasveld, wel handig want we konden het inrichten zoals we wilden. We zijn klimaatbewust en we zien het belang van het behoud van insecten. We hebben daarom gekozen voor veel bloemen en zorgen ervoor dat onze tuin een paradijs is voor vogels. We hebben verschillende bomen geplant waaronder fruitbomen, een rode esdoorn en een lijsterbes. Die zorgen ook nog eens voor heel veel koelte. Ook een eetbare tuin was een van onze wensen.” Het ging niet altijd van een leien dakje, vertelt Dayenne. “Er is in het begin best wel eens wat misgegaan. Het is soms echt zoeken naar de juiste plek voor een bepaalde boom of plant. We zijn van huis uit ook niet echte tuinmensen maar we hebben ons flink ingelezen. Vanzelf groeide de interesse voor het milieu. We hebben hier de ruimte om iets te doen voor het milieu en dat doen we graag. Natuurlijk, we hebben een grote tuin maar iedereen kan iets doen. Ook als je een klein tuintje hebt.”

Willemshof - tuin Bart en Dayenne klein Goldewijk
Bart, Dayenne en Liselot in hun klimaatvriendelijke tuin.

Een eigen wadi

Er is er heel bewust voor gekozen om geen tegels in de tuin te leggen, en zo wateroverlast tegen te gaan en de biodiversiteit te vergroten. Wateropvang speelt een belangrijke rol in de tuin. “In het voorjaar hebben we een carport gebouwd en het hemelwater (regen en sneeuw) dat daarop valt, vangen we op in een eigen wadi. Waarom zou je het weg laten lopen in het riool?”, zegt Bart. De wadi is een lager gelegen gazon, met daaronder een ingegraven bak met grind waarin het water tijdelijk wordt opgevangen. Daarna wordt het water langzaam weer afgegeven aan de bodem. Op deze manier wordt uitdroging van de grond voorkomen en tegelijkertijd wordt het riool ontlast als het hard regent.

Vogels, insecten, planten

Bart doet elk jaar mee met Nationale Tuinvogeltelling. “De eerste keer telde ik nul vogels, de laatste keer bijna twintig. Het is echt mooi om te zien dat de inrichting van onze tuin ook resultaat oplevert. Bij de bloementuin zoemt het altijd van de insecten. Ook het grote zelfgebouwde insectenhotel is druk bezet. Daarnaast hangen er veel vogelkastjes. Al dat leven in de tuin is prachtig om te zien. Een deel van de tuin is ingericht als prairietuin maar ik zou de tuin het liefst met uitsluitend inheemse planten en bomen ingericht willen hebben. Een tuin die je nooit water hoeft te geven, dat is wellicht de toekomst. Dat is voor Dayenne nog een stap te ver; zij wil vooral graag veel kleur in de tuin en vreest voor de eentonigheid van een inheemse tuin.”

Minder verharding en meer groen

Bart en Dayenne proberen ook anderen te stimuleren hun tuin te vergroenen. “En dat kan heel simpel. Begin eens met minder verharding; dat kan in elke tuin. Veel mensen kiezen voor tegels omdat ze graag een zogenaamde ‘onderhoudsvrije tuin’ willen, maar een groene tuin hoeft helemaal niet veel werk te zijn. Rond de 70% groen zou heel mooi zijn. En groen kan ook op een klein stukje; kijk maar naar de geveltuintjes in Groenlo in de Lievelderstraat en de Goudsmitstraat waar geen voortuinen zijn. Eén rij tegels eruit en groen erin. Dat ziet er ook nog eens heel mooi uit. En een regenton aanschaffen! Het is toch zonde om regenwater in het riool weg te laten lopen en leidingwater te gebruiken om planten water te geven.”

Bart en Dayenne genieten van hun tuin maar het is nog lang niet af, zegt Bart. “Ik krijg steeds meer ideeën. Je kunt overal inspiratie uit halen. Op internet zijn talloze ideeën te vinden hoe je je tuin kunt aanpassen aan de klimaatverandering. Wat je ervoor terugkrijgt is een tuin vol leven en dat is onbetaalbaar.”

Op het instagramaccount ‘Willemshof’ staan verschillende foto’s van de tuin van Bart en Dayenne.