Hohohoogwater


Noodkade Doesburg 1995

In de week van 25 januari 2020 is het 25 jaar geleden dat meer dan 250.000 mensen huis en haard achterlieten vanwege de extreem hoge waterstanden van de Rijn, Maas en Waal. Het was de grootste evacuatie in de Nederlandse naoorlogse geschiedenis.

Ondertussen is er ongelofelijk veel werk verricht om de rivierengebieden veiliger te maken.  Door de aanleg van dijken én de rivier ruimte te geven. Maar we hebben nog een flinke opgave om ons land ook veilig te houden voor de toekomst.

Meer weten of waterveiligheid? Kijk op onze website.

Hoogwaterjournaal

Mark van Welzenis neemt je mee naar 1995.

De Dijk

Meer video's zien? Ga naar onze playlist #hohohoogwater.

Cora van Nieuwenhuizen

De dag van #mijndijk

Op 31 januari was de dag van #mijndijk. Welke dijk beschermt jou?! Veel mensen maakten een dijkie (een foto of selfie op de dijk) en postten deze met #mijndijk en #hohohoogwater. We zijn blij dat ook minister Cora van Nieuwenhuizen meedeed!

Vraag jij je af hoe veilig je woont?

Vul dan je postcode in op www.overstroomik.nl en je ziet hoe hoog het water in jouw straat kan komen. En vooral: wat kun je dan het beste doen en waar zijn droge plekken in jouw buurt. Bij een dreigende overstroming adviseert de veiligheidsregio (samenwerkingsverband tussen gemeenten, politie, brandweer en gezondheidszorg die tijdens calamiteiten voor de bestrijding er van zorg draagt) je over blijven of weggaan via crisis.nl en de rampenzenders. In veel gevallen kun je blijven. En zoek je naar de hoogste plek in huis of je directe omgeving.

Verhalen

We hebben drie podcasts over 1995 gemaakt. Luister naar Jan van de Zand over de bijna-evacuatie in Tuindorp; Arjan en Driek Kriesels die de opdracht van het waterschap kregen om duizenden strobalen op de dijk in Lathum te plaatsen en André Vaags over de hulp die hij en zijn collega's in Ochten boden.

Meer verhalen én bijhorende foto's vind je op de verhalenpagina.

We ontvingen het prachtige fantasieverhaal 'Tegen de stroom in' (pdf, 111 kB) van Gerard Plaggenmarsch.

Wim klein

Podcasts

Jan van de Zand

Arjan en Driek Kriesels

André Vaags

2019_11_29 HWBP + 7 waterschappen logo horitonzaal