Ben je nou helemaal betegeld?!

Gepubliceerd op 29 mei 2018

Op plekken met veel bestrating, zoals een stadsplein of een betegelde tuin kan regenwater moeilijk weg. Betegelde tuinen zijn in de zomer bovendien heter.

Bestrating voorkomt dat regenwater snel in de grond kan trekken. Zeker bij hevige regenbuien blijven er plassen water staan op dat ene stukje verzakt terras. Of nog erger, het stroomt zo je huis in.

Een tuin in balans bestaat maximaal uit 40% verhard oppervlak en minimaal uit 60% groen. Door een groot deel van je tuin tegelvrij te houden kan het water beter in de grond zakken richting het grondwater en kunnen terrassen en paadjes vrij afstromen. Zo beperk je wateroverlast in je tuin.

Wil je toch een groot deel van je tuin verharden dan kun je ook kiezen voor waterdoorlatende tegels, of half open verharding.Door te zorgen voor brede voegen tussen de tegels, kan het water makkelijker in de grond zakken. Open verharding zorgt voor een betere infiltratie (het in de bodem brengen van water) van regenwater in de grond, denk hierbij aan grasbetontegels, klinkers of grind.

Hoe doe je dat nou, die tegels eruit halen?! Bekijk onderstaand filmpje met Lodewijk Hoekstra. Hij haalt de tegels eruit en vervangt een deel van het witzand door potgrond. En dan kan het planten beginnen. En kan het water de grond in, goed bezig!